AV-tekniikka kohti tekoälyä
22.11.2024
AV-tekniikka kohti tekoälyä
Aikaisemmassa blogissa sivuutin hieman tekoälyä ja se tulemista myös AV-alalle. Jotenkin koen sen ehkä hieman huvittavana, kun ensimmäisiä tekoäly sovelluksia kuten ChatGPT ja muut vastaavat tulivat markkinoille, osaajia oli välittömästi suuri määrä. Kun tietyt toimijat näkivät tekoälyn kiinnostavan yrityksiä ja yhteisöjä, tuli valtavasti markkinoille tekoälykoulutuksia, tekoäly asiantuntijoita ja muita vastaavia tekoälyexperttejä joilla oli heti välittömästi poikkeuksellinen osaaminen alasta joka oli juuri tehnyt tuloaan markkinoille.
AV-tekniikan ympärillä tekoäly on tällä hetkellä näkynyt neuvottelutiloissa esimerkiksi erilaisilla kameraratkaisuissa, jossa kamera tunnistaa automaattisesti kokouksessa olevia henkilöitä. Lisäksi kameran asetuksista pystyy rajaamaan pois ihmistä muistuttavat hahmot mainoskylteistä, kuten bannereista ja muista vastaavista silloin kun kameran asetukset sen mahdollistavat. Nykyaikainen neuvottelutila siis käyttää jo tänä päivänä AI:ta eli tekoälyä tietyissä laitteissa.
Minkälainen sitten on tulevaisuuden AV-tekniikka tekoälyä hyödyntävänä kokonaisuutena? Oma paras arvaukseni on se, että kameratekniikka saattaa tulevaisuudessa tunnistaa käyttäjät GDPR-asetukset kuitenkin huomioiden, ja erittäin monimutkaisten toteutuksien kohdalla tilan asetukset menevät automaattisesti käyttäjän tarpeiden mukaisesti käytäntöön. Toki nytkin ollaan jo aika lähellä tätä kun on liiketunnistimia, antureita, yms. olemassa mutta tekoälyä hyödyntämällä pääse käyttäjän kannalta syvemmin tekemään teknisiä toteutuksia AV-tekniikan puolesta. Toki voin olla arvaukseni kanssa kovastikin väärässä, aika näyttää.
Tekoäly on kuitenkin mahdollistava tekijä myös tekniikan saralla ja tulee varmasti olemaan yhä suuremmassa osassa AV-tekniikkaa tulevaisuudessa.
-Jani Kittilä