Esitystekniikka sijoituksen näkökulmasta

20.11.2023

Esitystekniikka sijoituksen/investoinnin näkökulmasta

Miksi esitystekniikkaa tulisi käsitellä enemmän sijoituksena ja pitkäaikaisena investointina, kuin pakollisena hankintana halvin ratkaisee periaatteella?

Aika useasti tulee törmättyä kilpailutuksissa "halvin hinta ratkaisee"- lauseeseen. Tässä yleensä piilee kaksi miinaa, josta mahdollinen ostaja/hankintayksikkö eivät ole tietoisia. Ensinnäkin se, että silloin tuotteiden laatukriteerit ovat toissijaisia ominaisuuksia, joka väistämättä vaikuttaa lopulliseen toteutukseen ja toiminnallisuuteen. Tarjouspyyntödokumenttien tekniset vaatimukset saattavat täyttyä, mutta laadullisesti tuote ei vastaa haluttua tasoa. Toisekseen halvinta hintaa havitteleva saattaa ajautua tilanteeseen, jossa halvimmasta hinnasta muodostuu kallein hinta. Perustan tämän väittämän siihen, että mahdollisia lisätöitä tulee useasti, milloin mistäkin syystä, "jotka eivät kuulu urakkaan”. Lisätöihin saattaa myös sisältyä lisälaite, joka vaaditaan toiminnallisuuden saavuttamiseksi tarjottuun toimivaan kokonaisuuteen.

Elinkaariajattelu unohtuu tämän tyyppisissä kilpailutuksissa, jos ei aina, niin todella useasti. Ymmärrän täysin hankintayksikköjen ja av-hankinnasta vastaavan ajatuksen siitä, että halvalla pitäisi saada mahdollisimman hyvä järjestelmä. Vanha sanonta kuuluu "halpa ja hyvä ovat kaksi eri tuotetta", joka mielestäni pitää erittäin hyvin paikkansa, kun puhutaan av-järjestelmistä. Edullisimmat laitteet saattavat täyttää kyllä pyydetyt ominaisuudet, mutta se ei ole tae siitä, että järjestelmä toimii suunnitellulla tavalla. Kun mennään hinta edellä isoissa hankinnoissa, jossain kohtaa joku kärsii ja yleensä se on käyttäjä, joka ei a) osaa käyttää järjestelmää tai b) järjestelmä ei toimi kuten suunnitelmissa on alun perin tarkoitettu. Käyttöikä edullisilla laitteilla ei välttämättä ole niin pitkä kuin lopullinen asiakas odottaisi, kun taas laadukkailla ja hyvin suunnitelluilla järjestelmillä käyttöikä saattaa olla odotettua pidempi.

Vihreät arvot, kuten näinä päivinä on kovasti ollut puheissa, eivät ”halvin hinta ratkaisee”-kisassa pärjää. Perustelen miksi - yleensä halvimmat vaihtoehdot eivät välttämättä täytä kestävyys- ja ympäristövaatimuksia käyttöikänsä vuoksi. Monimutkaisen av-järjestelmän yhteensopimattomuus ja toimimattomuus saattavat aiheuttaa useita huoltokäyntejä ja jossain kohtaa voidaan jopa joutua tuotteet vaihtamaan toiminnallisuuden varmistamiseksi. Tämä ei ole vihreiden arvojen mukaista. Sijoittaminen laadukkaisiin, kestäviin av-ratkaisuihin poikii vastuullisia hankintapäätöksiä.

Mielestäni av-hankinnat tulisi pohtia enemmän sijoituksen/investoinnin näkökulmasta, pitkällä elinkaarella ja vastuullisena kokonaisuutena. Ei niin, että kertahankinnan halvin hinta ratkaisee, koska se ei ole vastuullista ja kestävän kehityksen mukaista av-hankintaa. 

Jani Kittilä

AV-Lan Finland Oy - Toimitusjohtaja

 

Pikayhteydenotto

Jätä yhteystietosi, soitamme sinulle ensi tilassa!

044 302 6304 myynti@av-lan.fi